125 aniversari es Forn del Pla de na Tesa

HISTÒRIA

Les parets del Forn del Pla de na Tesa guarden cent vint-i-cinc anys d’una rica història familiar que, generació rere generació, ha preservat la tradició i l’excel·lència artesanal, convertint-se en un comerç emblemàtic per al municipi de Marratxí.

L’1 de juliol de 1899, va obrir per primera vegada les seves portes sota el nom de Forn de Ca Lluc, fundat per Lluc, qui va dedicar 63 anys de la seva vida al negoci. En retirar-se, la seva neboda Maria i el seu marit Jaume van prendre el relleu, ampliant la plantilla amb la incorporació de Magdalena (germana de Maria) i tres forners més.

D’aquesta manera, el petit Forn de Ca Lluc, que proveïa als veïns de la zona de pa i ensaïmades artesanes, va evolucionar al Forn del Pla de na Tesa, començant la seva expansió cap a tota l’illa.

En la dècada de 1980, la següent generació, encapçalada per Miquel i Antònia Vidal (al costat de les seves respectives parelles), va assumir el negoci familiar. Amb una visió innovadora i emprenedora, van augmentar tant la varietat de productes com el nivell de producció, convertint la marca “És Forn” en una petita indústria fornera.

Més de trenta anys després, el gener de 2020, Jaume i Miquel van prendre el comandament del negoci familiar, mantenint la tradició i l’artesania, i fent del producte de qualitat el seu segell distintiu. Actualment, el Forn del Pla de na Tesa ofereix productes frescos, tant tradicionals com innovadors, elaborats amb matèries primeres de qualitat i proximitat.


ELS GERMANS MIRALLES VIDAL

Els germans Miralles Vidal són actualment els qui s’encarreguen del Forn del Pla de Na Tesa. Mentre que Jaume combina la direcció del negoci amb el seu treball com a advocat, Maties està més involucrat en l’elaboració de productes a causa de la seva apassionada vocació per la rebosteria, la qual li ha permès formar-se a prestigiosos obradors de Mallorca, Barcelona i França.


RELLEVÀNCIA A MARRATXÍ

El Forn del Pla de na Tesa és un testimoniatge viu de la història, la cultura i la dedicació de diverses generacions, la qual cosa l’ha convertit en un símbol del municipi. Per això, l’Ajuntament de Marratxí, el reconeix com un element vertebrador i dinamitzador de la societat, el qual fa 125 anys que aporta el seu laboriós treball a la comunitat.

En commemoració per la seva llarga història, els alumnes del Taller Mixt de Ceràmica II (programa mixt d’ocupació i formació subvencionat pel SOIB) han realitzat 125 pans mallorquins tradicionals fets d’argila, destacant de nou la tradició marratxinera i la importància de la seva història.


TALLER MIXT DE CERÀMICA II

Les peces han estat fabricades pels alumnes treballadors del taller mixt de Ceràmica II com a part del programa de treball efectiu, que inclou el disseny i l’elaboració de premis i obsequis de l’Ajuntament de Marratxí.

La cessió es compon d’una placa commemorativa de celebració de l’aniversari i un total de 125 pans mallorquins de ceràmica en tres grandàries diferents: gran (7-8 cm d’ample i 32 cm de llarg), mitjà (5-6 cm d’ample i 22 cm) i petit (4-5 cm d’ample i 14 cm de llarg).

Feu un comentari

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.