Marratxí terra de possessions

Possessió

Coneix el passat de Marratxí per entendre el seu present

Sabies que fa 200 anys a Marratxí les possessions conformaven el municipi? Entorn d’ elles girava l’organització econòmica i social del territori perquè el sòl es destinava a activitats agràries.

Al segle XIX hi havia al voltant de 552 propietats de les quals només 52 eres cases o edificis. Completament diferent del que és Marratxí avui en dia oi? Ja que, majoritàriament tot el territori és residencial.

El fet que hi hagués tantes possessions al territori és una de les explicacions de la morfologia urbana actual del municipi. La població no es concentrava en un únic nucli sinó que estava dispersa per les diferents finques. Per aquest motiu, al voltant dels camins de les possessions van néixer nuclis com Sa Cabaneta, Es Pla de na Tesa, Pòrtol i Es Pont d’Inca.

Però, saps en què consistia realment una possessió?

Una possessió era una explotació agrària de grans dimensions que incloïa la terra de conreu on predominava el cultiu d’oliveres i cereals, cases (residència dels propietaris de la finca) i dependències auxiliars (bodega, tafona, molí, corrals, etc.).

Font: unsplash.com
Font: unsplash.com

Els senyors no solien viure a la possessió i delegaven a una persona de confiança l’administració de la seva finca, que l’anomenaven l’amo. El nom de la possessió solia ser el llinatge del propietari i al davant Son o Ca que significa “això ´és de”.

Possessions de Marratxí

Hi havia moltes possessions, però pràcticament tres propietaris eren els que posseïen la meitat de les terres de Marratxí.

  • Tomàs de Verí propietari de Son Salas Nou o Es Caülls i Son Verí.
  • Antoni de Salas propietari de Son Salas Vell.
  • Marquès de Vivot propietari de Son Sureda i El Pinar.
Font: todopueblos.com. Possessió Son Sureda

La resta de possessions eren de menor dimensió, entre elles:

Son Alegre, Son Macià, Son Cós, Son Maiol, Sa Cabana, Son Frau, Son Ametler, Son Bonet, Son Nebot, Cas Capeller, Son Cunill, Son Llebre, Cas Capità, Cals Enagistes, entre moltes d’altres.

Esperem que aquest article t’hagi servit per conèixer una mica més la història de Marratxí, si t’ha agradat comparteix-lo.

*Informació extreta de l’article ‘El Marratxí de les possessions’ de la revista Marratxí de l’historiador Martin Rotger.

Compartir Aquesta Publicació
Feu un comentari