Llet d’Ametlla, la beguda de Nadal a Mallorca

El diumenge dia 18 es celebrarà la XVI edició de la Fira de Llet d’Ametlla al Pla de na Tesa. Aquest esdeveniment ja s’ha convertit en una cita obligada per Nadal, any rere any, per a tots els mallorquins en el municipi de Marratxí.

Des de primera hora del matí les parades estaran obertes per a la comercialització de tota classe de producte, sobretot artesanal. També hi haurà un passa carrers, animat pels xeremiers de Marratxí. Tot en un ambient festiu, amb un aire familiar i una temperatura pròpia de la primavera.

El batle, Miquel Cabot, ha assegurat en diverses ocasions que “la Fira de la Llet d’Ametlla és de les fires més guapes que es fan a Mallorca. Té una gran acceptació popular, amb milers de visitants, tant des Pla i de la resta de Marratxí com de diversos municipis de Mallorca. Cada any se celebra en un ambient espectacular i amb un caire molt familiar”.

La història

Marc Pocoví a la darrera edició es va encarregar d’explicar als visitants de la Fira l’origen de la llet d’ametlla. “Els orígens es remunten devers 1682 i està vinculat als frares mínims de Santa Maria del Camí. Eren vegetarians i no prenien ni carn ni llet de vaca, que substituïen justament per la llet d’ametlla. En el seu convent tenien un molí que usaven per fer-la; i tenien a bé (una vegada l’any, que solia coincidir amb Nadal) obrir-lo als veïnats del municipi perquè tothom tengués accés a aquest producte”.

El veïnat del Pla de na Tesa, Bernat Cabot va escriure un treball referit a la història de la llet d’ametlla, treball que va presentar en la Jornada d’Estudis Locals, posteriorment publicat com a llibre. En un fragment de l’estudi relata: “La necessitat i el seu enginy els va portar a cuinar una llet vegetal amb ametlla; era una beguda dolça amb gust de llimona, canyella i ametlla. Les festes religioses les solien celebrar convidant els veïnats i amics a un tassonet de llet d’ametlla quan els hi anaven a donar els molts d’anys. Per altra part, hem de dir que a Mallorca ja es cuinava amb llet abans que arribassin els mínims; s’hi cuinaven carn i llegums i s’hi feien salses. Però si hem de parlar de la nostra llet d’ametlla i de la manera de cuinar-la, el punt de partida el trobam a les cuines dels convents dels mínims i del poble de Santa Maria”.

Es pot consultar l’article complet a la direcció web: http://www.marratxi.es/cultura/iv-jornades-estudis-locals/

Cada any són més les persones que venen de diferents racons de Mallorca a visitar la Fira, s’interessen pel seu origen i per la seva elaboració, a més, la majoria de visitants confirmen la necessitat de conservar una tradició com aquesta, amb un procés d’elaboració artesanal i que va ser molt important a la pagesia en el seu temps, en temps de necessitat.

Leave a Comment

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.