Primavera i cossiols

Arriba la primavera i les flors! I no hi ha millor recipient per les teves plantes que els cossiols de fang mallorquins. Peces tradicionals, duradores i úniques. Si vols saber més sobre els cossiols de fang continua llegint l’article.

Com a curiositat esmentar que anys enrere, a les gerreries de Marratxí elaboraven els cossiols amb un fang específic, procedent d’una terra més blanca, avui en dia ja no es fa. De fet, l’única gerreria de Marratxí que continua fent cossiols és la Gerreria Pere Coll.

Des de 1996 fan cossiols tan mallorquins com ‘peninsulars’, i moltes altres peces més. Visita’ls al C/Cals Ollers, núm. 23 a Pòrtol i fes-te amb un dels seus cossiols!

A part dels cossiols tradicionals també hi pots trobar cossiols de colors o amb peces decoratives. I si no aconsegueixes el que cerques pots demanar-li el teu cossiol per encàrrec.

Saps quina és la diferència entre un cossiol mallorquí i un ‘peninsular’?

La principal diferència és l’estètica. El cossiol mallorquí es caracteritza per una espècia de corona (o ‘cordó’) que té a la part superior. Altres diferències ja són més tècniques com per exemple els graus i la durada de cocció, el cossiol mallorquí es cou amb el forn a 160 graus durant unes 16 o 17 hores, mentre que el cossiol ‘peninsular’ es cou a 800 o 850 graus durant menys temps. Aquest fet fa que el cossiol mallorquí sigui més durador.

Cada vegada es fa més complicat que el cossiol mallorquí pugui competir amb altres, ja que aquests es venen més barats i en més quantitat. Aprofita l’arribada de la primavera per adquirir un cossiol de fang mallorquí i ajuda a preservar-los.

Leave a Comment