Pòrtol celebra l’enterrament de la sardina

  • Fa 30 anys que Pòrtol celebra aquesta festivitat
  • Enguany ploradores i enterradors han tornat a sortir al carrer després d’un any aturats per mor de la pandèmia

Pòrtol ha tornat a vestir-se de dol per celebrar el XXX Enterrament de la Sardina. Una trobada multitudinària que ha estat organitzada per l’associació de gent gran ‘Es Turó’ i l’àrea de Gent Gran de l’Ajuntament, i ha comptat amb la col·laboració de Dimonis de Fang de Sa Cabaneta i Enfangats.

La comitiva ha sortit en dol des d’Es Turó portant una sardina d’1,80 metres que ha recorregut els carrers Albert Castell, Jaume Balmes i carrer Major. Per primera vegada els Dimonis de Fang han precedit la comitiva simbolitzant la purificació del camí. La banda de música municipal també ha acompanyat el recorregut que ha finalitzat a la plaça de Can Flor, on han llençat al foc la sardina després de les tres tradicionals voltes al foc.

Posteriorment, s’ha celebrat ball en línia, i la vetla de la sardina s’ha fet al local d’Es Turó, on han participat les ploraneres i les autoritats municipals. Posteriorment, la comitiva, acompanyada per nombrosos veïnats del municipi, ha sortit en direcció a Can Flor. En aquest punt, els Dimonis de Fang, han estat els encarregats d’encendre la foguera. Una vegada rebut el preceptiu permís per part del batle de Marratxí, Miquel Cabot, s’ha procedit a la crema de la sardina.

Una bona manera per recuperar aquesta tradició tan arrelada a Pòrtol. Una festa pagana que posa el punt i final al Carnaval per donar el sus al temps de la Quaresma.

Leave a Comment