Baronessa Elionor de Fonollar: qui va ser i quina relació va tenir amb Marratxí?

Durant el s. XIV Marratxí formava part de la baronia de Bunyolí. Per qui no sàpiga en què consistia una baronia us ho expliquem a continuació: es denominava baronia al territori o lloc que estava governat per un baró o una baronessa (títol nobiliari).

La baronia de Bunyolí era extensa i estava composta per diferents indrets de Mallorca, com hem comentat anteriorment entre ells Marratxí.

Però, qui era Elionor de Fonollar?

Elionor era l’única filla de Constança i Humbert de Fonollar, baró de Bunyolí i per aquest motiu heretà el títol de baronessa. Com a curiositat cal comentar que Elionor era neta del rei Jaume III, ja que Constança era una de les seves filles il·legítimes.

Foto: : Arxiu Josep María Osma Bosch

Per què cal destacar la història d’Elionor?

Doncs perquè en aquella època era inusual que una dona tingues en el seu nom béns, les propietats solien estar en mans d’homes. Per aquest motiu, no tardaren a concertar-li un matrimoni, perquè es considerava que una dona era incapaç de cuidar dels seus béns i necessitaven un home que ho fes per elles.

Així i tot, cal remarcar que Elionor fou de les primeres dones a posseir una baronia. És necessari treure a la llum el nom de totes les dones que formen part de la història, del nostre passat perquè moltes vegades han quedat a l’oblit.

Esperem que t’hagi semblat interessant aquest article i ara sàpigues una mica més sobre Elionor de Fonollar, baronessa de Bunyolí on pertanyia l’actual Marratxí.

Font: informació extreta de ‘Una aproximació a la baronia de Bunyolí’ de Esusèbia Rayó i Ferrer publicat a les IV Jornades d’estudis locals de Marratxí.

Leave a Comment