SIURELLS, les figures de fang més representatives de Mallorca

T’explicam tot el que necessites saber sobre els siurells

El siurell és un dels productes tradicionals més representatiu de Mallorca i Marratxí és un dels pocs municipis on es continuen fabricant aquestes figures de fang úniques. Si vols conèixer el seu origen, com es fabriquen, on es podem comprar i moltes coses més, continua llegint aquest article.

Quina és la seva història?

L’origen del siurell es desconeix. Per això, se li hi han atribuït diferents teories a la seva procedència i ús.

Hi ha gent que creu que els fenicis van importar aquestes figures perquè se n’han trobat de similars a Cerdanya, Creta i Eivissa. D’altres, consideren que el siurell prové d’una joguina àrab. Alguns pensen que els siurells es van crear perquè els pastors poguessin siular al ramat. També se li hi ha atorgat un caràcter religiós i fins i tot màgic. En definitiva, el naixement del siurell és tot un misteri.

Varietat de formes i mides

Els siurells són peces de fang fetes a mà. Es caracteritzen per tenir un xiulet i solen ser de color blanc amb pinzellades vermelles i verdes. Representen figures humanes o animals, encara que el siurell més distintiu sigui un dimoni. 

Amb el pas dels anys s’ha anat modificant la mida, la forma i els colors, adaptant el siurell a les diferents modes. Fins i tot, hi ha tallers d’artesans que personalitzen siurells. 

On comprar-los?

Com ja hem comentat, Marratxí és uns dels principals municipis on es fabriquen siurells. Una gran ocasió per comprar-ne un és a la Fira del Fang, que se celebra cada mes de març. Però també pots adquirir una d’aquestes figures tan singulars en qualsevol època de l’any a una d’aquestes tendes:

Ca Madó Bet 

  • Direcció: C/Jaume I, nº 10 en Sa Cabaneta. Telèfon: 610 427 794

Can Bernadí Nou 

  • Direcció: C/Jaume I, nº 6 en Sa Cabaneta. Telèfon: 679 242 752

Siurells Ca N’Antònia 

  • Direcció: C/ Cas Canonge, nº 41 en Pòrtol. Telèfon: 636 508 450 o 615 273 281 (Antonia)

Siurells Ca Na Margalida 

– Direcció: C/Sa Roca lisa, nº 24 en Pòrtol. Telèfon: 609 747 16

I ara, jo pots començar la teva col·lecció de siurells!, quin tipus de figura t’agrada més?