Marratxinet i el seu encant: descobreix-lo

El fet que a Marratxí hi hagi una sèrie de pobles amb diferents noms i no n’hi hagi cap que s’anomeni com el municipi embulla a la majoria de gent. Tot i que això no és del tot cert. Marratxí ha existit com a topònim de poble però a partir dels anys trenta va quedar disfressat sota el topònim Marratxinet.

A continuació, et contarem breument la història de Marratxinet, el nucli més antic del municipi que destaca pel seu encant paisatgístic.

La seva història

Anomenat Marratxí fins a finals del segle XVII va ser considerat el nucli urbà del terme on es van establir diferents possessions al voltant de les quals es desenvoluparen altres assentaments.

Es creu que possiblement en aquest indret es va ubicar la primera parròquia, Santa Maria de Marratxí. Tot i que no s’han trobat les restes.

La casa consistorial estava ubicada a Marratxí(net) i s’anomena ca’n Vador. Si aneu per Marratxinet i la veieu fixeu-vos en el seu voladís, algunes de les seves teules estan pintades a mà i són molt peculiars.

No va ser fins que s’establiren altres terres com Pòrtol i sa Cabana que va sorgir la necessitat de construir una nova casa consistorial i presó reial en el mateix indret. Sabem gràcies als investigadors Andreu Ramis Puig-Gros i Antoni Ginard que hi va haver conflicte a l’hora de decidir-ho i finalment es va decidir construir-ho a sa Cabaneta.

Què hi trobareu?

Avui dia, ha passat a ser un poblet amb poca gent, sense cap comerç, però la pau i la tranquil·litat que es respiren a Marratxinet no es troben a cap altre lloc del municipi.

A més, és un llogaret de gran valor on es pot trobar una bona mostra de l’arquitectura popular mallorquina, cases pageses restaurades i cases més senzilles dels segles XVII, XVIII i XIX. Altres elements a destacar són loratori que és una petita capella i el convent de Ca Ses Monges un lloc que va aportar molt de moviment al llogaret al convertir-se en una casa d’espiritualitat, escola de monges i escola pública.

També hi trobareu Sa Font de Marratxinet, una de les fonts públiques que consta a l’inventari de béns de l’Ajuntament de Marratxí i al Catàleg d’elements d’interès artístic, històric, ambiental i patrimoni arquitectònic.

Vols gaudir d’aquesta mescla de tradició i calma?

Et proposem que vagis a l’Asís de Marratxinet, un antic convent franciscà que s’ha convertit en un allotjament per a poder descansar i viure aquesta agradable experiència.

Leave a Comment